Sunday, July 2, 2017

Giant Foot Prints

Tahun 2016 merupakan tahun yang terpenting bagi aku untuk berusaha bersungguh-sungguh demi mencapai keputusan yang cemerlang dalam Pentaksiran Tingkatan 3. Kini, aku berusia 16 tahun dimana tidak lama lagi aku bakal berhadapan dengan satu lagi peperiksaan yang cukup besar dan mendebarkan. Guess what? Yes, Sijil Pelajaran Malaysia as known as SPM. Mengapa aku berkata sedemikian? Kerana tingkatan 4 merupakan titik permulaan untuk aku berkenalan dengan beberapa subjek yang agak mencabar walaupun aku tidak lah begitu hebat untuk menyelesaikannya.

Okay, forget about it for a while sebab sekarang aku akan berkongsi satu pengalaman yang tidak akan dilupakan bagi aku dan juga all my ex-classmates, perhaps. Kisah dimana kelas kami telah dimasuki oleh “sesuatu” yang kami sendiri belum dapat jawapan sebenar. That time aku dan rakan-rakan baru sahaja masuk ke dalam kelas selepas selesai majlis perhimpunan pada waktu pagi. It was a rainy day. Hari itu hari Isnin iaitu hari pertama sekolah dalam waktu seminggu exclude Saturday and Sunday lah. Before that, let me tell you how does my class look. Okay, cermin kelas kita orang tu jenis sliding and tinted, so orang yang ada dekat luar kelas tu takkan nampak apa yang ada kat dalam. Faham tak? Tak faham sudah. Our class is on level 2 dan kelas kami berada between kelas 5 Science and 3 Bijak. Sorry, aku sendiri tak tahu macam mana nak explain kedudukan kelas kita orang ni sebab bangunan dia asing-asing. Ehh tak penting pun semua tu ! Kita sambung pulak cerita awal tadi.

Bila kita orang masuk je dalam kelas tu, we saw that our class mirrors opened as if someone entered our class. Kita orang pun pelik lah sebab selalunya kita orang akan close all the mirrors and also doors before we leave that classroom. And now, siapa pulak yang berani buka cermin tu pastu sesuka hati nak masuk kelas orang kan? A bit of dispute happened between all of us at that time. Mana taknya? Semua pun nak menuduh antara satu sama lain. Gaduh sebab apa? Sebab tak tutup cermin tu je. Memandangkan aku merupakan orang-orang yang lewat keluar kelas kelmarin so aku pun dengan lantangnya bersuara bahawa aku sendiri yang tutup cermin tu semua. So, nak tuduh apa lagi? Memang tangan aku sendiri bergerak untuk tutup semua cermin tu, mata aku sendiri tengok cermin tu di’slide’ pastu aku siap lock lagi cermin tu so that no one can enter our class tapi lain pulak yang jadi.

Classmates : Betul kan kau sudah kunci semua cermin ni? 

Me : Ya bah ! Saya kunci semua, and then saya double check lagi before saya keluar kelas.
( I’m Sabahan that’s why I’m using that word )


Suddenly, everyone was silent and the atmosphere changed into horror when we saw something on the floor. Guess what? It’s a footprint. Lagi seram bila tengok tapak kaki tu besarnya dua kali ganda dengan tapak kaki kawan aku yang memang dah cukup besar tu. Ehh tu belum berapa seram lagi tu. Nak lagi seram? Tapak kaki tu just ada 3 sahaja. Dengan langkah yang tersangat-sangat besar. Bayangkan lah, macam mana ‘orang’ yang masuk kelas kita orang tu boleh berjalan dengan langkah yang besar. Tapak kaki tu berlumpur, so we know lah yang ‘orang’ tu berjalan dalam keadaan yang basah. Bukan itu sahaja, barang-barang yang ada dalam kelas tu pun hilang dikebas. Fail aku pun nak dikebasnya. Tertangguh semua kerja khusus Sejarah aku. Penat namatey aku buat, senang-senang je ‘benda’ tu ambil. Even dia tak lah ambil semuanya. Tapi, rugi lah kertas aku kan? This is our conversations after we saw that footprints.

Me: Eh ! Ni tapak kaki siapa pula ni?

Friend 1: Huishh, besar juga !! *shock*

Me: John ! Sini dulu kau !

Jonathan: Bukan saya bah tu. Nahh ! Cuba kau tengok, yang itu lagi besar berbanding kaki saya.

Classmates: Cuba try tapak kaki si Chel.

Me: Chel !!!!!!!!

Chel: Eeeee kaki saya kecil sikit berbanding yang itu. Tapak kaki tu 2x ganda besar.

Me: *silent*

Classmates: So, siapa punya tapak kaki lah ni?

Syafa’s desk also being dirty because that footprint. So, we need to clean it up before our first subject started. Kebetulan subjek pertama adalah Sejarah, so kita orang report hal tu dekat guru pembimbing bagi subjek tu. She was also surprised after listened our story. She silent for a while and then she said 

Mrs.May : Jangan lah kamu fikir hal tu. Nanti cikgu berbincang dengan guru-guru lain. Sekarang ni kamu selesaikan kerja kamu tu sebelum last date hantar.

So, we continue to complete our work and make nothing happened. Until now, we still curious about that and some of us thought that it was orang minyak and some thought that maybe it’s a thief. The thief who wants to be smart by stealing our work and the calculators, hahahah. Curi kalkulator sebab apa? Itu bukan smartphone yang harga ribu-ribu. But, nevermind lah. It doesn’t matter to me. Apa yang penting adalah kerja khusus aku dah siap and already submitted to Mrs.May. And alhamdulillah, I’ve got A for that subject. Thanks to those who have prayed for my success.

2 comments:

All Rights Reserved 2017 ( SITI FILZAHTUL )