Friday, June 30, 2017

Pencarian 3 Month Bloglist by Auni Liyana


30th June, is the last day of 2017's June. So, it means that we are going to meet the next month which is July. What's interesting in July? Hahaha idk. And here, I would like to share with you a segment that I'm participating in. It's Pencarian 3 Month Bloglist by Auni Liyana. Nice title for that segment sis. I remind you that this segment will be end on 15th July 2017.

What's the conditions to join this segment?

Hey babe! It's very easy to join this segment. Let me tell you the steps :

  • Follow blog Auni Liyana
  • Follow Instagram @auniezlkfli
  • Make an entry on your blog entitled: Pencarian 3 Month Bloglist by Auni Liyana
  • Put this segment's banner and backlink it to Auni's blog
  • Comment participation entry link below
Auni said, " All the participants will be updated from time to time "



Segmen: Follow Me! by Naseha Syahira


Hey guys ! So today I'm following this segment which handled by Naseha Syahira
Interested? You are very welcome to click that banner above.

Let's support our blogger friends. All the conditions are very easy so what are you waiting for? Don't waste your time to think twice, just click that banner and let's join babe.

This segment will be end on 28th July 2017.


Friday, June 23, 2017

Sem Break Bloglist by Farhanah Afiqah


           This entry is written about the segment that organized by Farhanah Afiqah titled Sem Break Bloglist by Farhanah Afiqah So, those who are interested to following this segment, you are welcome to click the banner above. 

STORIES

Here, I would like to write about my blog. Actually, this blog isn't complete yet, but I will try my best to fill it with interesting content, Insya-Allah. Okay, first of all I want to tell you why I created this blog. I made it because I love writing especially for horror stories that I will share in this blog (in progress), haha 🙈. Oleh yang demikian, saya nak berkongsi some of my bad experiences yang berkaitan dengan makhluk-makhluk halus ni.

" If you interested untuk share your experience pun boleh, just contact me on my social accounts yang ada dekat atas sana tu "

GA & SEGMENT

               Entry yang ini adalah berkaitan dengan giveaway dan juga segmen yang saya dah join. So, everytime saya join mana-mana GA or segments from rakan blogger semua, saya akan publish dekat entry ni so that you also can join the GAs, segments or even contests. Di samping kita support Malaysian Bloggers, cewahh ayat.

REVIEW

             This entry pula is about the things that I've used no matter it is a cosmetic product, food, make up, book that I've read or something else. So, saya akan review semua tu supaya awak tahu apa barang kosmetik yang saya selalu guna, makanan sihat yang saya amalkan, buku kesukaan saya and so on. Tak nak tengok pun tak apa, up to you nak read entry yang mana satu.

PROMOTION

          Next, saya nak mempromosikan barangan jualan yang cukup hebat dengan harga yang sangat berpatutan kat dalam blog ni. Nak tahu barang apa? Keep visiting my little blog untuk jenguk sedikit sebanyak barangan yang akan saya promosikan tu. Nak share sekarang tak boleh lagi, sebab ni pun entry untuk buat promotion kan? Hehe. Bukan itu sahaja, blog ini jugak akan berkongsi some tips yang bermanfaat dan juga beberapa maklumat yang berguna to everyone. 

QUOTES OF THE DAY

               Hah ! Berkaitan dengan Quotes Of The Day by Siti Filzahtul (me) ni pulak is about some quotes that tell us about life, sadness, positive vibes and so on. Keep checking the page of that entry untuk tahu apa quotes yang akan saya share dalam blog ni, ya? If you suka dengan quotes tersebut, jangan segan silu untuk leave your comment under the post so that I know that you're looking my blog. Tapi, saya tak janji yang saya akan update selalu quotes tersebut sebab saya akan update depends on how my situation.

So, I think that it is better if I stop here sebab takut nanti jadi novel pulak kalau saya teruskan, hehe. Ohh, untuk entry Writer tu pulak adalah berkaitan dengan my introduction about this blog and also myself. Boleh tengok kalau nak kenal saya, even tak berapa details. Hee.

To sis Farhanah Afiqah, saya join eh segmen bloglist ni. Minta maaf juga kalau terlalu panjang and ada grammatical error ke apa. Sekian terima kasih.


Sunday, June 18, 2017

The Cartieca Giveaway #2

            Wahh, saya join GIVEAWAY lagi ! Nak tahu GA apa pulak? Cuba tengok gambar kat bawah ni, The Cartieca Giveaway by Cart Kartika. 10 orang yang bertuah akan memenangi koleksi scarf dari The Cartieca ni. So, nak tunggu apa lagi? Dear  gegirls, jom lah join untuk meriahkan lagi GA ni. Mana lah tahu ada rezeki untuk menang, dapat jugak pakai time raya nanti. Hehehe.

Macam mana nak join GA ni? 

Haa, kalau berminat untuk join giveaway ni, boleh klik pada banner ya. Jangan lupa juga untuk follow semua step yang dah ditetapkan. Don't worry, syarat nak join GA ni memang mudah. Tak payah tunggu lama sangat, join sekarang !!


Wednesday, June 14, 2017

Segmen : Jom Tambah Follower by Shahirah Army

Kalau nak join Segmen : Jom Tambah Follower by Shahirah Army ni, boleh klik pada banner ya. Syarat-syarat nak join segmen ni pun cukup mudah.

Kita join di samping bantu rakan blogger untuk naikkan lagi followers blog masing-masing, boleh tak? Janji kena bantu dengan ikhlas ya cik adik semua.


Blog ID : 9155576809803153884

Monday, June 12, 2017

Segmen 24 Jam Bloglist #26 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 12 Jun 2017, iaitu tepat jam 4.30 petang sehingga hari esok, 4.30 petang 13 Jun 2017. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #26 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2017.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Friday, June 9, 2017

Giveaway 1,000 Kotak Perlashine Kapsul Mutiara by Safiey Ilias




Jika Safiey Ilias Ingin Berikan 1,000 Kotak PERLASHINE® Kapsul Mutiara
Bernilai RM 140,000 Secara Percuma,  Anda Nak ke Nak?
.
Klik di SINI atau link di bawah
.
Korang nak Perlashine ® Kapsul Mutiara secara PERCUMA??
Jom sertai
.
.
Apa itu PERLASHINE® dan mengapa ia sangat berkesan?
PERLASHINE® adalah suplemen berasaskan serbuk mutiara yang terbukti berkesan dan selamat untuk mencantikkan, mencerahkan kulit, dan menggebukan kulit serta awet muda!

- 1 biji sudah melepak, 2 biji lagi lah melepak-lepak!

- Ia telah dibuktikan selamat dan berkesan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dibawah no pendaftaran MAL16040026TC 
5 Keajaiban Menggunakan PERLASHINE®
- Dengan hanya mengambil satu hari sekali, kulit anda akan menjadi cerah sehingga ia kelihatan bersinar, bersih dan tegang tanpa sebarang parut dan cela.

1. Anti-Penuaan
Merangsang badan untuk menghasilkan kolagen agar kulit lebih tegang, memudarkan bintik-bintik penuaan, jeragat dan pigmentasi.

2. Mencerahkan Kulit
Berfungsi untuk menyokong penghasilan Glutathione dalam badan dan mengawal penghasilan melanin yang berlebihan agar tona kulit menjadi lebih cerah dan putih kemerah-merahan.

3. Merawat Kulit
Mempunyai serbuk mutiara 100% asli dengan gred paling tinggi dan berkualiti untuk merawat kulit berjerawat, sensitif, berparut, dan radang merah.

4. Tinggi Keberkesanan
Serbuk mutiara asli yang selamat dan berkesan ini memastikan setiap inci kulit dan anggota badan dirawat dan dipelihara dengan efektif agar merasai segala keajaibannya.

5. Kesihatan Optimum
Berfungsi mengawal radikal bebas dalam badan dan menyekat zat-zat antioksidan seperti Vitamin C dan E agar tidak teroksida sekaligus meningkatkan sistem imunisasi badan.

Kandungan didalam PERLASHINE®
PERLASHINE® Kapsul Mutiara merupakan suplemen pertama di Malaysia menggunapakai serbuk mutiara asli tanpa bahan pracampuran lain.

- Dihadirkan dengan dos 500mg serbuk Hyriopsis Cumingii (Pearl) bergred tinggi yang terbukti selamat dan berkesan bagi setiap kapsul.

PERLASHINE® berupaya mencerahkan kulit serta bertindak sebagai “booster” pemutihan dan pemulihan kulit.

Sekarang kita sudah tahu khasiat serbuk mutiara ini dalam diet kita setiap hari, dan jika anda tidak mempunyai masa, wang atau kesabaran untuk menjaga kulit muka anda dengan cara konvensional,  PERLASHINE® adalah penyelesaian yang sempurna.


CepatSebelum Terlambat, 1,000 Kotak PERLASHINE®  Untuk Dimenangi

Antara hasil yang anda akan dapat :-
 Merawat masalah jerawat dan jeragat 
 Memutihkan dan kulit
 Memudarkan parut di wajah dan badan
 Menyihatkan tubuh badan
 Merawat segala bermacam masalah kulit
 Awet muda dan anjal
 Menegangkan wajah


Untuk detail boleh ke Page Facebook  Perlashine DSI empire & Safiey Ilias


Tamat : 9 Julai 2017, 11PM  (Ahad)

Thursday, June 8, 2017

Giveaway Raya by Mrs Pip

*klik banner untuk join*

Orait, saya join GA lagi. Kali ni GA dari Mrs Pip pulak.

Ohh, sebelum tu nak bagitahu yang GA ni berlangsung dari 1 Jun sehingga 24 Jun, jadi jom rebut peluang yang masih ada untuk join GA ni di samping kita support rakan blogger kita ya?

Antara syarat-syarat Giveaway Raya by Mrs Pip ni adalah :

1 - Buat tajuk " Giveaway Raya by Mrs Pip " dan letakkan banner di entry tersebut dan juga backlink

2 - Follow blog Mrs Pip

3 - Follow Google+ Mrs Pip

4 - Kongsikan secara ringkas pengalaman terindah yang pernah anda lalui semasa di bulan puasa

Nak tengok antara printed shawl cantik keluaran avilia.my yang Mrs Pip dah sediakan sebagai hadiah utama kepada pemenang yang bertuah? Okay, akak belanja gambar satu.


Amacam gegirls? Lawa tak? Kalau nak, join GA ni tau !

              Okay, untuk syarat ke-4 tu, saya rasa pengalaman terindah di bulan puasa yang pernah saya lalui adalah :

1. Dapat shopping sakan untuk raya dengan family

2. Dapat kasut idaman

3. Dapat makan nasi ayam berempah hasil masakan mak ayah (ni kalau beli kat luar dah buang RM20 untuk setapau padahal beli ayam dengan harga camtu dah dapat bertapau-tapau, hahaha)

4. Dapat berbuka puasa dengan family ( tiap-tiap tahun kot )

5. Dapat pengalaman tertukar selipar dengan orang lain time Terawih -_-

6. Dapat puasa full time tahun 2015

               Haaa, saya rasa itu je kot setakat ni pengalaman terindah yang saya pernah lalui sepanjang bukan Ramadhan, hehe jangan marah dengan jawapan akak ( benda betul kot ). Cukup ringkas dah rasanya, so that's all. Semoga ada rezeki untuk akak dapat salah satu shawl tu ( colour putih pun tak apa janji dapat untuk raya ni ). Hehehe.

Wednesday, June 7, 2017

Giveaway Kad Raya by Zafirah Nazri


Wahh, ada GA lagi lah. Kali ni saya join GA dari Zafirah Nazri

GA ni akan berlangsung dari 26 Mei sehingga 19 Jun 2017. Jadi nak tunggu apa lagi? Ni sementara masih ada masa lagi nak join ni, awak join lah. 

Hadiah? 

Haaaaa Zafirah akan berikan kad raya kepada 10 orang yang bertuah. Mana lah tahu kalau awak atau saya pun antara 10 orang yang bertuah tu kan? Tak payah fikir 2-3 kali, awak join ja GA ni dengan syarat kena lah follow blog Zafirah Nazri dahulu.

Insya-Allah, ada rezeki kita menang sama-sama ya? Hehe.

Tuesday, June 6, 2017

Giveaway Raya by Mya & Friends


Selamat berpuasa untuk semua pembaca myafarisha.com yang disayangi. Sempena Ramadhan dan Syawal yang sememangnya dekat sangat dengan kita, Mya dengan usahasama rakan-rakan AFB (Auto Feed Blog) membawakan Giveaway Raya, istimewa untuk anda. Ada RM 240 untuk awak cuba rebut dan menang. Syarat-syarat pun mudah sahaja. Tak mahu borak panjang, kita usha syarat dan hadiah kat bawah.


Syarat :
↳ Malaysian Blogger
↳ Follow Instagram kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
↳ Follow / Add FB kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow Google+ kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow blog kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Buat satu entri bertajuk : GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS
↳ Copy and Paste code di bawah dalam HTML and Publish.

↳ Tinggalkan link entri dalam bahagian komen
↳ Selesai

*kalau awak tak ada Instagram atau FB, please do mention it dalam entry*

Hadiah :
💕 Tempat pertama : RM 100
💕 Tempat kedua : RM 70
💕 Tempat ketiga : RM 50
💕 Tempat keempat : RM 20

So, jangan tunggu lama-lama. Bermula hari ni sehingga 19 Jun nanti.
Cepat-cepat join sekarang. Klik je banner kat atas tu. Muah cikitt.

Must Love Giveaway by Aurora Scents 2017


Haa jom pakat meriahkan lagi GA ni dari Celoteh Mamy Si Kekris
Dengar kata hadiahnya cukup menarik.

5X Travel Pack Auroma Scents (5 in 1 balm worth RM55)
Pergh, siapa tak nak kan? Insya-Allah kalau ada rezeki kita menang sama-sama ya, amin.
So, awak nak tunggu apa lagi? Mai lah join GA ni.

Macam mana nak join?
Haaa, just klik pada banner untuk tengok steps nak join GA ni, dengan syarat awak kena ikut 100% tau, hehe.

Monday, June 5, 2017

Manfaat Menderma


Pada era globalisasi kini, semakin ramai masyarakat yang mengamalkan nilai murni seperti menderma  atau atas dasar kata lain iaitu bersedekah dan juga boleh dinyatakan sebagai memberi sumbangan dalam bentuk wang. Derma dapat ditakrifkan sebagai sumbangan ikhlas daripada seseorang untuk diberikan kepada seseorang yang lain. Terdapat beberapa manfaat yang dapat diperolehi apabila menderma.

Antaranya ialah, meringankan beban kehidupan. Ia bermaksud sekiranya terdapat beberapa individu mengamalkan sikap terpuji ini, sudah pasti mereka dapat mengurangkan bebanan seseorang yang hidup dalam kesempitan akibat ketiadaan wang untuk menyara hidup sendiri. Lebih-lebih lagi, terdapat juga golongan dewasa yang berstatus berkahwin kini hidup dalam kesusahan kerana kos sara hidup yang semakin meningkat. Dengan cara menderma, masyarakat seperti ini dapat diringankan beban mereka di samping melakukan amal jariah.

Selain itu, masyarakat juga dapat mengelakkan masalah sosial. Hal ini demikian kerana, semakin ramai masyarakat khususnya golongan remaja dan dewasa yang suka menghabiskan wang dengan perkara  mahu pun benda yang sia-sia dan merugikan seperti membeli rokok, berjudi atau kata lain menghabiskan wang dengan aktiviti haram dan sebagainya. Maka, dengan cara menderma, golongan sedemikian dapat membendung masalah sosial yang giat berlaku pada zaman kini seperti kemiskinan individu atau kelompok serta masalah sosial tentang pengangguran.

Seterusnya, dapat mewujudkan keharmonian dalam kalangan masyarakat. Hal ini dapat ditegaskan kepada setiap masyarakat tidak kira golongan sama ada tua mahu pun muda untuk menderma. Sekiranya setiap masyarakat mengamalkan nilai murni ini, sudah pasti dapat mewujudkan keharmonian dan kedamaian dalam kalangan masyarakat. Tambahan pula, negara kita yang terdiri daripada etnik yang berbeza pasti akan menjadikan masyarakat hidup dalam keadaan bersatu padu serta bertoleransi sesama kaum. Persis kata mutiara, “bersatu kita teguh, bercerai kita roboh”. Aktiviti menderma ini tidak perlu dinilai dari pelbagai sudut seperti perbezaan umur, fizikal mahu pun mental serta bangsa dan budaya.

Di samping itu, menderma juga dapat melahirkan masyarakat yang prihatin. Menderma merupakan sikap tolong-menolong secara ikhlas kepada individu lain, maka jelaslah bahawa ianya dapat membantu melahirkan masyarakat yang bersikap prihatin di samping mewujudkan perasaan sayang akan masyarakat serta mampu menerapkan beberapa nilai murni dalam diri. Bukan itu sahaja, kata-kata yang sering diwar-warkan oleh setiap masyarakat iaitu “tangan yang memberi lebih mulia berbanding tangan yang menerima” jelas membuktikan bahawa seseorang yang menghulurkan bantuan atau pun menderma adalah lebih baik berbanding yang menerima bantuan.

           Sebagai penghias bicara akhir, jelaslah bahawa sikap terpuji ini perlu diterapkan dalam diri setiap individu. Sesungguhnya, seseorang yang melakukan kebaikan pasti akan diingati sampai bila-bila. Bak kata cendikiawan, "hancur badan dikandung tanah, budi baik dikenang juga".

Sunday, June 4, 2017

7 Adab Ketika Berpuasa



1) Menjauhkan Diri Daripada Perkara Keji

Selain daripada menahan diri daripada lapar dan dahaga, anda juga perlu menjauhkan diri daripada melakukan perkara-perkara keji seperti zina, mengumpat dan sebagainya.

2) Mengelakkan Diri Daripada Perkara Yang Membatalkan Puasa

Adalah sebaiknya jika anda mengelakkan diri daripada melakukan perkara yang boleh membatalkan puasa kecuali jika ia tidak dapat dielakkan khususnya golongan wanita seperti keluar darah haid.

3) Menahan Nafsu

Waktu di bulan puasa ini lah anda harus belajar untuk mengawal nafsu anda. Nafsu yang dimaksudkan bukan lah nafsu seks semata-mata, malah juga nafsu makan, nafsu berbelanja dan sebagainya.

4) Bersederhana Ketika Berbuka

Jika anda dapat menahan nafsu makan anda, maka anda dapat mengelak dari membazir ketika berbuka. Amalkan sikap bersederhana ketika berbuka. Jangan beli lebih daripada apa yang anda mampu makan untuk mengelakkan pembaziran. Sesungguhnya, membazir itu adalah amalan syaitan.

5) Kurangkan Tidur

Menjalani ibadah berpuasa ini memerlukan tenaga yang banyak. Namun itu, bukan alasan untuk anda tidur sepanjang hari kerana ia boleh memakruhkan ibadah puasa anda. Kurangkan masa tidur anda dengan membuat ibadah pada malam hari untuk menambah amalan pahala anda di bulan mulia ini.

6) Beribadat Dengan Bersungguh-sungguh

Bulan Ramadhan bukan bulan untuk berpuasa sahaja, malah ia adalah bulan untuk kita melakukan ibadah yang banyak agar dapat menambah amalan pahala. Bulan Ramadhan adalah bulan yang paling dinantikan kerana keistimewaan malam Lailatul Qadar. Maka, banyakkan mengamalkan ibadah dengan bersungguh-sungguh ketika bulan puasa ini.

7) Sentiasa Berfikir Tentang Hikmah Puasa

Berpuasa ini banyak hikmahnya dan sudah menjadi tanggungjawab anda sebagai umat Muslim yang berpuasa untuk sentiasa berfikir tentang hikmah puasa agar anda lebih bersemangat untuk menjalankan ibadah puasa.

Friday, June 2, 2017

Giveaway by makbapakkauhijau


Hey peeps ! Jom join GA ni. Hadiah misteri? Wahh bunyi macam menarik kan?
So, jom beramai-ramai meriahkan lagi GA dari Adila Mohsin ni.
Mana lah tahu kalau rezeki awak semua kan? Hehe.

Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals


SILA KLIK BANNER DI ATAS JIKA MAHU MENANG DUIT RAYA!

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Selamat menunaikan ibadah puasa. Semoga semua ibadah kita diterima oleh Allah s.w.t. Sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati sekalian dengan secara rasminya melancarkan Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan duit raya dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

RM20 X 11 pemenang
RM10 X 13 pemenang
Selendang Rindu X 2 pemenang
Stokin Tangan dan Stokin Silvy X 2 pemenang
Pre-loved Novel X 2 pemenang
Kad Raya untuk peserta terpantas dan terakhir!

Kesemuanya 32 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog dan Google+ penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie
* Ceritera Ibu
* Shafyqah Azahar
* Dearies Couple
* Jiakreatifelt
* Lovely Sunshine
* Saghah Cheeky Lady
* Sedetik Seketika
* Lea Azleeya
* Queen Bee
* irrayyan.com
* Kasihku Amani
* Hazrina Halim
* Mia Liana

2. Follow instagram berikut. (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Najiah Shaharain
* Abam Kie
* Mardhiyyah Rosli
* Shafyqah Azahar
* irrayyandotcom
* mialiana

3. Like Facebook berikut. (Jangan kata anda tak ada akaun FB!)

* Ina Azzahra
* Ayuni Dibble
* Handsock Murah dan Cantik
* Mialiana.com


4. Buat entri bertajuk Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals

5. Salin dan tampal kod HTML yang disediakan

6. Terbitkan

7. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri SINI sahaja

8. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini. Selamat maju jaya dan selamat menyempurnakan ibadah puasa pada tahun ini!

Jom klik di SINI jika nak join Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals.

Segmen: Bloglist kisahsidairy.com June 2017



Tarikh Tamat Penyertaan 10 June 2017

Jom pakat Join

Thursday, June 1, 2017

Giveaway Anniversary Dan Duit Raya by Cik Ash


Hadiah Untuk Pemenang:

Cash
Cash RM50 – 2 Pemenang
Cash RM30 – 1 Pemenang
Cash RM20 – 1 Pemenang 
Top Up
RM10 – 3 Pemenang
RM5 – 1 Pemenang
Barang-barang Lain
1 set kerongsang – 1 Pemenang
Tudung- 1 Pemenang
Eyeliner – 3 Pemenang
Cermin 2 in 1 – 1 Pemenang
Watermark – 1 pemenang 
All Rights Reserved 2017 ( SITI FILZAHTUL )